Woda produkowana metodą odwróconej osmozy czyli oczyszczana przez filtry RO jest aż tak czysta, iż dość często porównywana jest z wodą destylowaną. Jednakże to woda zdecydowanie lepsza pod kątem smaku i ilości mikroelementów.

Smak wody destylowanej jest mdły, niedobry. Przyczyną tego jest fakt, że podczas gotowania pozbywamy się rozpuszczonego w wodzie tlenu i co2, którego nie brak w wodzie oczyszczonej przez filtry do wody. Wymienione gazy mają główny wpływ na smak wody. Przykładem może być fakt, iż wody górskie szczególnie bogate w tlen, należą do wód miękkich oraz zaliczane są do najwyższej klasy czystości.

Dwutlenek węgla wykorzystywany jest do gazowania wód mineralnych w celu polepszenia ich smaku. Ponadto destylacja wody nie usuwa wszystkich produktów chlorowania wody. Pewne związki aromatyczne na przykład ropopochodne związki chloru, mające chłodniejszy punkt wrzenia niż woda, przechodzą z parą do wody oczyszczonej. W taki sposób nie pozbywamy się szkodliwych dla zdrowia ludzkiego związków. Dlatego bez wahania można powiedzieć, że odwrócona osmoza gwarantuje wodę lepszą i zdrowszą niż woda destylowana.